De gemeente Leeuwarden is gestart met een nieuwe, bijzondere aanbesteding. De aanbesteding draait om twee paviljoens op de Watercampus in Leeuwarden. De aannemer die de aanbesteding gegund krijgt, blijft tien jaar lang eigenaar. Daarna bepaalt de eigenaar wat er gebeurt met de paviljoens. Terug naar de gemeente? In een museum? Of wordt het omgebouwd tot huurwoningen? De paviljoens worden circulair gebouwd en na tien jaar moeten (delen van) de paviljoens kunnen worden hergebruikt. Volgens Erick Wuestman, voorzitter van de Stichting Circulaire Economie, is dit uniek.

Bron : Aanbestedingscafe Mei 2017

In 2018 moet Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa zijn. Leeuwarden verwacht zo’n 4 miljoen bezoekers en daarom wil de gemeente iets interessants bouwen voor dit grote publiek. De twee paviljoens, Waterbar en Waterlelie, zullen dienen als expositiegebouwen. Watertechnologie zal de basis vormen voor het ontwerp.  Leeuwarden is namelijk, volgens Wuestman, vooruitstrevend als het gaat om watertechnologie. In de aanbesteding is dit als een van de ambities opgenomen. Ook wil Leeuwarden zo circulair mogelijk bouwen.

 

 

Tien jaar lang eigenaar

In de aanbesteding is ervoor gekozen om de aannemer tien jaar lang eigenaar te laten zijn van de twee paviljoens. Alles wat je bij een paviljoen voor kunt stellen, is de verantwoordelijkheid van het consortium. Waarom? “Het draait allemaal om circulaire economie”, zegt Wuestman. “We willen van een product een dienst maken. Je verkoopt geen kozijnen, maar je levert het binnen kunnen houden van de warmte en het buiten kunnen houden van inbrekers.” Daarnaast wilde Wuestman graag zien dat er georganiseerd gewerkt wordt. “Degene die verantwoordelijk is voor de schoonmaak moet ook kijken naar het ontwerp. Welke stoelen zorgen voor het minst krassen? Wat maakt het makkelijkst schoon?”

 

Voordelen

Tien jaar lang de eigenaar zijn, heeft voordelen, stelt Wuestman. Als eigenaar weet je dat je verantwoordelijk blijft voor de hele levensduur en ook wat daarachteraan komt. En bij een circulair systeem is het natuurlijk de bedoeling dat de producten die gebruikt worden weer teruggaan in de keten. Het is logisch dat degene die het meeste verstand van de producten heeft, de producten ook weer terugkrijgt. Dit is, bij deze aanbesteding, de eigenaar. “De eigenaar krijgt hiermee ook een extra stimulans. Als het niet goed is, zit hij met de gebakken peren.”

 

Nadelen

“Ik zie vooral voordelen aan deze methode”, zegt Wuestman. “Maar ik kan het me voorstellen dat het voor een traditionele eigenaar als beangstigend wordt ervaren. Normaal is de aannemer na de bouw niet meer verantwoordelijk. Die verantwoordelijkheid…..Lees verder

 

Klik hier voor het volledige artikel

 

 

Verwante Artikelen