Het ‘hart van de democratie’ is dringend toe aan een opknapbeurt. Maar haar kwetsbaarheid voor aanslagen maakt de renovatie van het Binnenhof tot een bijna geheime operatie. Geen openbare aanbesteding, streng geselecteerde bouwers, open boekhoudingen en een keiharde deadline. ‘‘De intrinsieke waarde van een bedrijf zal doorslaggevend zijn.”

Bron : Cobouw februari 2017

Zie ook platform Maincontract Developement. Klik hier om uw mening omtrent het artikel te geven of discussie te bekijken

 

Uitgesmeerd over 5,5 jaar zullen honderden bouwvakkers het complex in hartje Den Haag overnemen van de huidige bewoners en voor zo’n 425 miljoen euro verspijkeren. De renovatie is nog lang niet gegund, maar nu al is het een werk dat breed tot de verbeelding spreekt. Want, wie wil er nu niet meewerken aan zo’n prestigieus project in hartje Den Haag waar voor bouwers een aardige boterham te verdienen valt.

Voor projectdirecteur Pieter Dijckmeester staat één ding vast; vooral geen overhaaste beslissingen nemen en zeker niet over één nacht ijs gaan. Samen met hoofd inkoop- en contractmanagement Roger Mol schetst hij alvast de contouren. “We hebben inmiddels een duidelijk beeld van de scope van het project. Er moet veel gebeuren”, stellen de bouwexperts.

Inmiddels zijn alle bewoners overtuigd van nut en noodzaak van de verbouwing. Zorgvuldig manoeuvreert het Rijksvastgoedbedrijf stapje voor stapje richting de megaoperatie. Twaalf varianten zijn serieus afgewogen, maar de ‘big-bang’-operatie blijkt de snelste en goedkoopste manier.

 

Intrinsieke waarde van bedrijf is doorslaggevend

Het Rijksvastgoedbedrijf kiest per opdracht de meest geschikte partij van een ‘longlist’, die overigens nog niet is samengesteld. De “intrinsieke waarde” van een bedrijf zal doorslaggevend zijn voor de keus. De markt heeft geen invloed op de samenstelling van die lijst en is vrij om alvast voorbereidingen te treffen of partners te zoeken. “We hebben gemerkt dat het project fascineert en veel partijen zijn bereid mee te denken”, aldus Mol.

Wie een deel mag uitvoeren, kan zelf zijn ketenpartners kiezen. Maar die worden wel onderworpen aan extra veiligheidstoetsen. Pas na de selectie krijgt een partij inzicht in de precieze opdracht en de bijbehorende stukken. Van een verlieslatend project of prijsduiken kan geen sprake zijn; de uitvoering gebeurt op basis van een open boekhouding met een reële winstopslag. Hoe hoog dat percentage is, is nog niet bekend. “Een boterham met kaas lijkt ons een goed uitgangspunt.”

 

Budget : maximaal 475 Miljoen euro

Opdrachtgever en opdrachtnemer zullen de risico’s in overleg verdelen en grijze gebieden worden samen beheerd met een apart risicopotje. “We denken nog na over een geschikte ‘incentive’ om partijen te stimuleren om binnen budget en planning te blijven”, stelt Dijckmeester. Het budget is namelijk dichtgespijkerd op maximaal 475 miljoen euro, inclusief 50 miljoen voor de tijdelijke huisvesting en een post onvoorzien van 20 procent……..Lees verder

 

Klik hier voor het volledige artikel

 

Verwante Artikelen 

 

https://maincontract.nl/asset/contractmanagement/systeemgerichte-contractbeheersing/leergang-conditiemeting-door-samenwerking-2/