Rondom geïntegreerde contracten bestaan een aantal mythen. De belangrijkste op een rij.

Bron : PPS-Netwerk September 2017

Met de keuze voor PPS verlies je als opdrachtgever zeggenschap
Nee, er wordt een intensief traject doorlopen voordat het contract wordt gesloten. In dit traject wordt bepaald wat er geleverd moet worden en van welke kwaliteit. Dit zijn de prestatie-eisen die de opdrachtgever formuleert. Het betalingsmechanisme (prestatievergoedingen) zorgt ervoor dat de opdrachtnemer extra wordt geprikkeld afspraken na te (blijven) komen.

 

Zie ook platform Maincontract Developement. Klik hier om uw mening omtrent het artikel te geven of discussie te bekijken

 

Publieke partijen kunnen dusdanig goedkoop geld lenen dat PPS geen zin heeft
Publieke partijen kunnen inderdaad goedkoper geld aantrekken dan private partijen. Echter, in projecten worden door de overheid niet alle risico’s beprijsd. Dat wil niet zeggen dat ze zich niet voordoen. Bij een private financiering worden deze risico’s wél beprijsd en verdisconteert naar een risico-opslag. Je vergelijkt appels met peren. M.a.w. de extra financieringskosten zouden meer dan goedgemaakt moeten worden door een lager risico voor de opdrachtgever. Indien dat pertinent niet het geval blijkt, kan men uiteraard zelf financieren door de ‘F’ uit DBFMO te halen.

Groeimodel 9 Totaal

 

Mijn omgeving is zo onzeker dat ik niet een langjarige committent aan kan gaan
De omgeving is in principe niet meer of minder onzeker als gevolg van de gekozen aanbestedingsroute! Een gedegen ‘PPS of niet’ afweging legt echter deze risico discussie veel prominenter vooraf op tafel en zal aldus bijdragen aan een beter plan. De kans is daarbij groot dat een marktpartij kan helpen bepaalde onzekerheden beter te managen dan de opdrachtgever. “Met de kennis van nu, hadden we dat achteraf niet zo moeten doen” is vooral van toepassing op traditionele projectuitvoering.

 

Als publieke partij leg je je voor een te lange tijd vast 
Niet waar. Een PPS-contract is voldoende flexibel. Een DBFM-contract kent bijvoorbeeld een wijzigingsprocedure waarmee aanpassingen gemaakt kunnen worden. Er zijn meerdere systemen zoals ‘market testing’ om ervoor te zorgen dat niet de hoofdprijs maar een reële prijs wordt betaald. Daarnaast is het belangrijk te constateren dat onzekerheden en risico’s rondom projecten meestal niet afhankelijk van de beslissing PPS of niet-PPS zijn maar hoe dan ook gaan optreden. Bij een PPS dwing je elkaar daarbij vooraf dieper dan gebruikelijk bij traditionele trajecten na te denken over die onzekerheden en daarop pro-actief scenario’s te ontwikkelen.

 

Assetmanagement en Maintenance 0.7

PPS is altijd een DBFMO 
Niet waar, een DBFMO (Design, Build, Finance, Maintaince en Operate) is één van de contractvormen van PPS. Er zijn ook minder uitgebreide contractvormen zoals Design, Build Maintain (DBM) of DBMf met een kleine financieringscomponent. De keuze van de PPS-variant is afhankelijk van de omvang en de scope van het project.

 

Een geïntegreerd contract is niet flexibel 
Gedeeltelijk waar. In het contract liggen afspraken voor langere tijd vast. Een geïntegreerd contract biedt op verschillende manieren echter wel flexibiliteit. De opdrachtgever moet van te voren nadenken over die gewenste flexibiliteit. Dit kan als eis of gunningscriterium worden meegenomen. Daarnaast is er in het contract een wijzigingsprocedure opgenomen met spelregels voor het geval er iets gewijzigd moet worden. Diensten waar veel verandering in optreden kunnen of buiten het contract worden gehouden of er vindt regelmatig benchmarking plaats.

 

Tijdens de realisatie kan de kwaliteit niet worden gecontroleerd
Niet waar. De opdrachtnemer verzorgt zelf de kwaliteitscontrole tijdens de realisatie. De opdrachtgever stuurt op normeringen (ISO/NEN), managementplan, systeemgerichte contractbeheersing (SCB) en steekproeven of risicogestuurde toetsen.

 

Na afloop van het contract krijgen we als opdrachtgever een kwalitatief slecht product in handen 
Niet waar. In de outputspecificaties die vooraf worden…..Lees verder..

 

Klik hier voor het volledige artikel

 

 

Verwante Artikelen