The native language of the article is Dutch. Please push the English buttun to translate this page
- Concept Versie : 1 december 2015
- Bijgewerkt 8 februari 2016
- Bijgewerkt 23 September 2017
Pagina Inhoud
Het onderzoek verkent het SAMP, wat is een SAMP, wat omvat het en in welke mate vormt het een kader om bijvoorbeeld onderhoudsconcepten als Maincontracting of integrale prestatiecontracten op te kunnen stellen, te implementeren en uiteindelijk te kunnen realiseren. De verkenning heeft zich niet beperkt tot alleen de variabelen waaruit een SAMP bestaat maar zijn alle 39 (negenendertig) Evaluerende VariabelenZie Rekenmethode Assetmanagement Paragraaf 3.2.1 die het Assetmanagement omvatten gebruikt om het SAMP te op te stellen. Dit heeft geleid tot een SAMP op drie abstractie niveau’s voor de drie organisatieniveau’s (Strategisch, Tactisch en Operationeel)
De gekozen onderzoeksaanpak om te komen tot een SAMP is de Delphi onderzoeksmethode. Reden voor deze onderzoeksvorm wordt mede veroorzaakt dat er (nog) geen standaard procedure is om een SAMP op te stellen en hoe deze er uit zou moeten zien binnen de kaders van het onderzoek. De uitkomst heeft geleid tot inzichten wat het kader is van het onderhoudsconcept Maincontracting maar ook hoe het beleid gekoppeld kan worden aan het het kleinste onderdeel van de Asset waarmee uiteindelijk het kader wordt gewaarborgd zoals in figuur 1.
In de komende periode draagt deze SAMP bij aan de tot totstandkoming van een Maincontract bij een participant. In dit bericht een korte beschouwing in de totstandkoming van een SAMP en de eerste inzichten.
Het resultaat: Een SAMP op drie niveau’s
Het resultaat is een SAMP op drie abstractieniveaus. Op het hoogste niveau is de SAMP abstract en beknopt omschreven en is bedoeld voor de gehele organisatie als communicatiemiddel en generiek uitgangspunt. Het duid bijvoorbeeld de interne,-en externe context en de technische kwaliteit die gewaarborgd moet zijn naast welke primair proces zich afspeelt binnen de Asset afspeelt, typerende eigenschappen van de Asset en onderhoudsdoelstellingen.
Op het tweede niveau is het SAMP fundamenteel omschreven aan de hand van de 39 (negenendertig) variabelen. De variabelen zijn op het tweede abstractieniveau gedefinieerd en gekwantificeerd. Het is een verbreding en verdieping van het abstracte document echter geeft aan de hand van de 39 (negenendertig) variabelen weer waar het de organisatie om draait maar ook wat het kader is tussen het Assetmanagementsysteem en het Assetportfolio.
Op het derde niveau zijn de 39 (negenendertig) variabelen volledig gedefinieerd en zijn de ongelijke doelen gekwantificeerd. Deze laatste is omvangrijk omdat per variabele verschillende vragen met ieder hun eigen ongelijksoortige doelen inzicht geven in de uitkomst.
Beperkte samenvatting SAMP
Het technisch beheer en onderhoud wordt aanbesteed met het concept Maincontracting. Dit betekent dat de opdrachtnemer verantwoordelijk en bevoegd is in zijn activiteiten om invulling in het waarborgen van de technisch conditie en de continuïteit van het primaire proces wat in het object plaatsvindt. De kaders en het uitgangspunten hiervan zijn vastgelegd in het Strategisch Assetmanagement Plan (SAMP). Aan de hand van een Delphi onderzoek is het SAMP opgesteld. Aan de Delphi werkten mee financieel en beleidsmatig verantwoordelijken, operationeel verantwoordelijken en contract managers. Feitelijk drie groepen die de eigenaar, uitvoerenden en (interne) klanten vertegenwoordigen
De uitkomst van het onderzoek is samengevat in een negental onderwerpen. Deze onderwerpen geven op een hoog abstractieniveau het kader en uitgangspunt voor de Maincontractor weer. Zo zijn bijvoorbeeld het technisch conditieniveau voor de levensduur van de Asset vastgelegd, worden organisatie doelstellingen van de opdrachtgever omschreven, de structuur van auditeren en het onderhoud vastgelegd. Wat het SAMP typeert is dat een aantal activiteiten tijdens de verificatie bepalend zijn voor de contract realisatie fase.
Tijdens de verificatie stelt opdrachtnemer vast aan de hand van symptomen van gebreken vast of dat de aanneemsom en het MJOB valide zijn. Daarnaast stelt de opdrachtnemer vast op grond van genormeerde methoden vast wat de kritische en niet-kritische bouw,-en installatie delen zijn. Aan de hand van de risico-inventarisatie worden de preventieve en correctieve onderhoudsactiviteiten vastgesteld en ten uitvoer gebracht. Een kenmerk van deze aanpak is dat de opdrachtnemer inzicht krijgt in de financiële risico’s en daarop kan anticiperen door bouw,-en installatie buiten de aanneemsom te stellen. Gevolg hiervan is dat op transparante wijze KPI’s en SLA’s bijgesteld kunnen worden.
Figuur 2 : Het SAMP geeft inzicht in welke levenscyclus de Asset zich bevindt binnen de levensduur van een Asset. (Klik om te vergroten)
De Onderzoeksaanpak : Delphi
De SAMP is tot stand gekomen aan de hand van de Delphi methode. Het doel van het Delphi-onderzoek is de mening en inzicht van betrokkenen en/of deskundigen over het Assetmanagement op een systematische manier te verzamelen en te verwerken. Het is in feite een interactief communicatieprotocol tussen de onderzoeker en de deelnemers. Op basis van het Delphi Onderzoek ontstaat een gezamenlijke mening zonder dat interactie het proces en de uitkomsten kan beïnvloeden. Het is een gestructureerde vorm van een groepsinterview bij kwalitatief onderzoek. Door verschillende functionarissen met ieder zijn/haar eigen verantwoordelijkheid en bevoegdheid vragen en onderwerpen voor te leggen wordt inzicht verkregen wat nu de uitgangspunten zijn en hoe het kader wordt gevormd.
In de eerste fase wordt individueel of groepsgewijs aan de deelnemers, meestal experts, een vraag voorgelegd met het verzoek daar op te reageren. De onderzoeker vat de reacties samen en trekt daar conclusies uit. Dit verslag legt hij terug aan de deelnemers voor feedback, soms in een groepsdiscussie, soms individueel. In het verslag kan de onderzoeker eventueel nog een aantal verdiepingsvragen meesturen. Dit proces wordt herhaald totdat een bepaalde consensus is bereikt of een helder antwoord is gevonden op de onderzoeksvraag.
- Formuleren stellingen en onderwerpen
- Stellingen en onderwerpen voorleggen aan deelnemers
- Opening van het groepsoverleg met probleemstelling
- Deelnemers formuleren eerste antwoord
- Onderzoeker verzamelt antwoorden en vat samen
- Samenvatting wordt rondgestuurd
- Deelnemers reageren, vullen aan en heroverwegen eerste antwoord.
De gevolgde procedure
In onderstaand proces model zijn de gevolgde processtappen weergegeven en bestaat uit 7 processtappen, nl :
- Onderzoeksvragen
- Voorleggen
- Analyse
- Groepsgesprek
- Verwerken
- Review
- Definitief
Van ieder processtap zijn een aantal voorbeelden van de onderwerpen benoemd en hun onderwerpen.
- Druk op “vorige” of “volgende” om naar de volgende processtap te gaan of druk rechtstreeks op de betreffende stap.
- In ieder processtap treft u tabbladen waarin de onderwerpen zijn gegroepeerd.
- Per tabblad zijn de onderwerpen benoemd met hun vragen en subvragen. Druk op tabbladen om per tabblad te bekijken
- Rood gekleurde woorden zijn voorzien van een definitie; druk op de rode woorden.
- Onderstaand procespannel is niet responsive en is het meest optimaal te bekijken met laptop of desktop.
Processtap 1 “Onderzoeksvragen”
In een eerste overleg wordt met een functionaris die verantwoordelijk is voor de Asset de onderzoeksvragen samengesteld. Primair doel is dat de onderzoeksvragen inzicht moeten geven in de uitgangspunten voor het op te stellen Maincontract.
Onderstaand zijn in vier aparte tabs de geformuleerde onderzoeksvragen weergegeven.
- Wat moet de technische conditie zijn van de Asset gedurende levensduur
- Moet er leiding zijn door de opdrachtgever op locatie
- Wie beheert de gedocumenteerde informatie
- Moeten de organisatiedoelstellingen in het contract verwerkt zijn
- Moeten de Assetmanagementdoelstellingen in het onderhoudscontract verwerkt zijn
- Het assetmanagementplan is de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever
- Het Assetmanagementsysteem is onderdeel van het onderhoudscontract
- Behoort het vervaningsbudget tot de aanneemsom
- Behoren facilitaire en/of technische activiteiten behoren tot de aanneemsom
- Wat is de definitie van een onderhoudscontract
- Vervangingen om de functionaliteit en de prestaties te waarborgen behoren tot de aanneemsom
- De opdrachtnemer is verantwoordelijk voor de onderhoudsstrategie
- De opdrachtnemer is verantwoordelijk voor de onderhoudsmanagement
- De opdrachtnemer is verantwoordelijk voor de onderhoudsdoelstellingen
- De opdrachtnemer is verantwoordelijk voor de onderhoudsplannen
- De opdrachtnemer is verantwoordelijk voor de auditering conform de NEN-19011
- In welke mate wordt de competentie gewogen van de opdrachtgever
- in welke mate wordt de competentie gewogen van de opdrachtnemer
Figuur 3: Groeimodel Asetmanagement & Maintenance (klik om te vergroten)
Processchema (1)
Processtap 2 “Voorleggen”
De geformuleerde onderzoeksvragen worden voorgelegd aan de groep functionarissen. Doel is om de vast te stellen óf de onderzoeksvragen valide zijn en een antwoord zijn op het samen te stellen SAMP, wat er wordt aanbesteed en wat worden de gunningscriteria.
Om dat te bepalen en per onderzoeksvraag een AHP analyse waarmee de alternatieven kunnen worden gewogen moeten per onderzoeksvraag de doelen, alternatieven en criteria worden bepaald. In onderstaande overzicht zijn de per onderzoeksvraag de doelen, alternatieven en criteria omschreven.
Onderstaand zijn in vier aparte tabs per hoofdonderwerp de onderwerpen en vragen weergegeven met hun doelen en subdoelen. Druk op het “+” teken om het onderwerp te openen.
In dit voorbeeld zijn twee van de negenentwintig onderwerpen benoemd. Niet alle vragen en alternatieven zijn in dit voorbeeld weergegeven. In dit voorbeeld zijn twee van de vijf onderwerpen benoemd. Niet alle vragen en alternatieven zijn in dit voorbeeld weergegeven.
Processchema (2)
Processtap 3 “Analyse”
De inhoudelijke reactie worden door de onderzoeker geanalyseerd. De resultaten worden omschreven en samengevat.
Dit resulteert in een kader waarbinnen de onderzoeksvragen over het concept Maincontracting afspelen en een gemeenschappelijk antwoord op de onderzoeksvragen.
Processchema (3)
Processtap 4 “Groepsgesprek”
In het groepsgesprek worden de resultaten van stap 4 vorogelegd. Aan de hand de schriftelijke analyse en mogelijk een presentatie worden de resultaten voorgelegd. De groep reageert op de hetgeen gepresenteerd en geeft zijn visie op grond van argumenten weer.
Processchema (4)
Processtap 5 “Verwerken”
De onderzoeksvragen worden op twee manieren beantwoordt. De reacties en resultaten van het groepsgesprek worden omschreven. Tevens worden de onderwerpen ‘gewogen”op grond van een AHP analyse. Hierdoor ontstaat naast het beeld waarom men iets vindt van een bepaald onderwerp een ordening in de mate van belangrijkheid.
Deze laatste kan cruciaal zijn als het gaat om besluitvorming en prioriteren. Het betreft onderwerpen die beleidsmatig worden genomen en effect hebben binnen het kader wat wordt gedefinieerd binnen het Assetmanagement.
Processchema (5)
Processtap 6 “Review”
De resultaten die zijn geformuleerd in processtap 5 worden aan de groep voorgelegd met de vraag of de groep zich kan herkennen hetgeen is vastgesteld. Met name zal de aandacht gaan naar de prioritering van de onderwerpen waarop de besluitvorming is gebaseerd.
Processchema (6)
Processtap 7 “Definitief”
Aan de hand van de reacties die zijn gegeven of akkoord door de respondentengroep kunnen wordt hetgeen bevonden vastgesteld. Op grond van de bevingen kunnen conclusies getrokken worden.
Processchema (7)
De resultaten inzichtelijk
De resultaten worden thans gevalideerd en na afronding gepubliceerd. De voorlopige inzichten en onderzoeksresultaten van dit deelonderzoek naar een SAMP zijn helaas alleen voor beperkt aantal participanten beschikbaar.
- Klik Hier voor de SAMP in artikel vorm (abstractie niveaus 1 en 2)
- Klik Hier voor de volledige SAMP (niveau’s 1,2 en 3) waarin alle onderwerpen en onderdelen zichtbaar en raadpleegbaar zijn. (Inloggen vereist en alleen voor participanten )
Pulse Publicatie Discuss or give your opinionFollow on FacebookFollow on Twitter
Verwante Artikelen
https://maincontract.nl/asset/onderhoudscontract/integrale-kennis-overdracht-van-beleid-tot-onderhoudsactiviteit/
Tags: Assetmanagment, Conditie, Definitie maincontract, Duurzaamheid, Educatie, Groene Versie, Lectoraat Vernieuwend VastgoedBeheer, NEN-ISO 55000, Onderhoudscontract, Prestatiecontract