“Prestatiecontracten worden in het private en publieke domein steeds vaker ingezet. Finn Wynstra, hoogleraar inkoop en leveranciersmanagement aan de Erasmus Universiteit, doet onderzoek naar het thema prestatiecontracten. “Ik verwacht dat veel partijen hier komend jaar meer ervaring mee gaan opdoen.”

 

Zie ook platform Maincontract Developement. Klik hier om uw mening omtrent het artikel te geven of discussie te bekijken

Rondom prestatiecontracten is veel commotie geweest. Het project voor de verbreding van de A15 bleek een financiële strop voor het bouwconsortium met Ballast Nedam en Strukton. Deze hadden zich bij nader inzien bij de aanbesteding te laag ingeschreven. Daarnaast had het consortium veel moeilijk te beheersen risico’s op zich genomen. Ook op de aanbesteding van de verbreding van de A10 kwam flinke kritiek. In de media werd gesteld dat Rijkswaterstaat ook hier teveel risico’s bij de marktpartijen neerlegde.

Groeimodel 9 Totaal

Commotie prestatiecontracten
“De commotie over het gedrag van Rijkswaterstaat heeft me wel enigszins verbaasd. Het consortium heeft bij de aanbesteding van de A15 meer risico’s naar zich toegetrokken dan Rijkswaterstaat oorspronkelijk had voorgesteld. Bovendien is het eigenlijk nog te vroeg om te zeggen dat de keuze voor een prestatiecontract verkeerd was. Het contract loopt namelijk nog zo’n 25 jaar. Het hele idee is juist dat men kosten en opbrengsten met elkaar in evenwicht kan brengen over de langere termijn”, aldus de professor.

“Ik hoop niet dat men door deze negatieve ervaringen ‘het kind met het badwater weggooit’”, vervolgt Wynstra. “Ik zie dat er nu een soort kentering plaatsvindt bij diverse uitbesteders. Bij de aanbesteding van de A10 Zuidasdok worden toch weer een aantal risico’s bij Rijkswaterstaat teruggelegd. Ik hoop niet dat er koudwatervrees ontstaat voor het inzetten van prestatiecontracten. Het proces naar het contract toe is juist ontzettend leerzaam. Het dwingt transparantie af, zowel intern als tussen partijen. Dat is de grootste winst.”

Assetmanagement en Maintenance 0.7

Kinderziektes
Het koudwatervrees is de oorzaak van een aantal kinderziektes in de toepassing van de methode. “Prestatiecontracten worden nog wel eens toegepast in situaties waar je dat beter niet kunt doen. Als je bijvoorbeeld te maken hebt met een leverancier die je niet goed kent en die de risico’s van het project of de dienst niet goed kan inschatten, dan is het niet verstandig om dit contract in te zetten. Het moet ook een situatie zijn, waarbij leveranciers redelijk met elkaar kunnen concurreren. Als je maar één of twee leveranciers hebt, dan biedt een prestatiecontract weinig incentives. Tot slot moet de uitbesteder bereid zijn om de uitvoering over te laten aan de leveranciers en zich verder niet met de uitvoeringsdetails bemoeien. Dit is allemaal nog te vaak niet het geval.”

 

Risksharing & gainsharing
Een bedrijf dat het concept ‘prestatiecontracten’ al langere tijd onder de knie heeft, is DSM. “Ik kan me nog een case herinneren, waarbij DSM een leverancier van onderhoudsdiensten…Lees Verder…

 

Klik hier voor het volledige artikel

 

 

Verwante Artikelen