Onlangs is de groene versie van de NEN-2767 ter beschikking gesteld door de NEN. Hiermee wordt de markt geconsulteerd en hun mening gevraagd over de wijzigingen die zijn aangebracht.

Beoogd wordt een methodische integratie tussen de B&U en GWW sectoren. Om dat te bereiken moeten verschillen overbrugd worden en structuren aangepakt.

 

Helaas wordt er geen normatieve verwijzing gemaakt naar de context waarin het conditiemeten plaatsvindt. Bijvoorbeeld een context verwijzing naar de mondiale norm NEN-ISO 55000 kan een aantal problemen oplossen zoals het auditeren, bepalen van het risico e.d.

 

Wat mogelijk de meeste impact heeft is de wijziging van deel 2 van de B&U. De structuur van deel 2 wordt hiërarchisch en genormeerd. Dat betekend dat de huidige data structuren van de software die in gebruik zijn voor de MJOB e.d. bijgesteld moet worden. Omdat de abstracte benadering wordt verlaten is er geen ruimte voor bedrijfsspecifiek situaties en alles gespecificeerd zal muteren een continu proces worden. Los van de vraag wie dat gaat doen.

 

Tevens wordt er een nieuwe materiaalsoort introduceer, nl de “fictieve materiaalsoort”. Dit is nauw gerelateerd aan “symptomen van gebreken”. Het is niet verstandig om twee onderwerpen die nauw aan elkaar gerelateerd zijn te gebruiken.

Ten aanzien van de termen en definities worden gebruikte termen en definities die de toepassing en werking beïnvloeden niet gedefinieerd benoemd. Termen als bijvoorbeeld risico, functionaliteit, symptoom e.d.

Naar het zich laat aanzien wordt risico een dominante factor die bepalend is in welke mate en welke elementen worden geïnspecteerd. De methode is primair gebaseerd op technische levensduur en niet het risico.

 

Ogenschijnlijk lijken de wijzigingen marginaal. Echter zijn de wijzigingen voor de B&U fors te noemen met een financiële impact, los van het gebruik en de toepassing. Vanuit dit perspectief is het de vraag of de groene versie in deze vorm ……read more

 

 

Klik hier voor het volledige artikel

 

 

 

Tags: , , ,